Vieläkään en ole taiteilija

Hiljaiseloa on pidetty täällä, kun on ollut kiirusta jo sovittujen töiden kanssa ja opiskelupaikkaa hakiessa. Helsingin Taideyliopistolle haen toistamiseen ja toistamiseen en päässyt edes jatkoon, vaikka kiltisti kiikutin töitä arvioitavaksi.

Eihän siellä koulussa taiteilijaksi oikeasti tulla. Sieltä saisi hyvän verkoston ja siten helpommin omia töitään esille. Mutta ehkä tämä vaikeampi tie rämmittäväksi on opettavaisempi etenkin markkinoinnin ja myynnin suhteen.

En ole katkeroitunut oppilaitoksen oppilasvalinnoista päättäville – heidän työnsä on yrittää valita sellaisia, jotka hyötyvät eniten koulutuksestaan ja joista oppilaitos saa tehokkaita opiskelijoita, jotka tähtäävät valmistumiseen. Itse tähtään valmistumisen sijasta siihen, että elätän itseni kohtalaisesti taidetta tekemällä ja siihen en ehkä tuota virallista leimaa tarvitse.

Kuka sitten on taiteilija

Onhan noita instansseja, jotka kertovat populaatiolle sen, kuka on hyväksytty taiteilija ja kuka ei. Niiden arvovalta perustuu pitkään historiaan ja suotakoon se heille ja heitä kannattaville.

Taiteilija-apurahoja haettaessa tuo leima onkin väitteiden mukaan tärkeä. Sitä saa valtiolta apurahaa sujuvammin, kun joku valtiorahoitteisen järjestelmän henkilö on sinut määritellyt taiteilijaksi.

Oma näkemykseni on se, että taidetta saa ja pitääkin tehdä, myös ohi virallisten järjestelmien.

Kävin Helsinki Prideillä viikonloppuna ja naureskelin puolisoni kanssa Kiasman suurta graffitia ”JATKA TAISTELUA”, joka näkyy pitkälle kaupunkimaisemaan. Kiasma on erinäisin järjestelmin tuettu nykytaiteen museo, jonka rahoitus on osittain Kiasma Säätiön toimesta hankittua.

Kiasma Säätiötä on ollut perustamassa esimerkiksi Ernrooth, Kouri ja Seppälä – ainakin itse näen juuri heidän olevan eniten sen syrjäytyneen graffititaiteilijan puolella olevia…

Tai no.

”JATKA TAISTELUA” julistaa graffititeos Kiasmassa. En hahmota teoksen ja Kiasman yhteensopivuutta, mutta kuten jo kirjoituksen otsikossa totean – en vieläkään ole taiteilija.

Sen sijaan voin tuosta geneerisestä taistelu/vapaushuudosta ottaa kiinni ja jatkaa taisteluani.

Kirjoituksen kuvana on työni ”Tehdääs poijjaat päätöksiä”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s